Jdi na obsah Jdi na menu
 


2021 Dvůr Králové

Hlavním účelem přehrady Les Království je zmírnění průchodu velkých vod v území pod přehradou. Dalšími účely jsou využití odtoku z nádrže k výrobě elektrické energie ve vodní elektrárně a nadlepšení průtoku v Labi pod nádrží. Přehradní hráz je gravitační, zděná z královédvorského pískovce, půdorysně obloukovitě zakřivená. Architektonický návrh hráze a domu hrázného v romantizujícím pseudogotickém stylu je dílem architekta Jaroslava Valečky.

Starobylé věnné město českých královen, Dvůr Králové nad Labem, se rozprostírá v malebném údolí horního toku řeky Labe. Město přímo vybízí ke strávení aktivně-odpočinkové dovolené. Čeká na vás objevování překrásné přírody, řada uměleckých památek, sportovní i kulturní vyžití, a to v jakémkoliv ročním období.

První písemná zmínka o Dvoru je z roku 1270. V latinsky psaném listu ze dne 27. července, vydaném v Miletíně ohledně sporu mezi faráři Hořic a Miletína o farní právo, je mezi svědky uveden královédvorský plebán "Gottfridus de Curia". S latinským označením Dvora jako Curia se setkáváme i v následujících letech. Objevuje se však také německé označení "Hof", prvně v roce 1316. Český název "Dwuor" je doložen až v roce 1421. Toto pojmenování souvisí pravděpodobně s knížecím dvorcem, který tu vznikl, zřejmě v blízkosti kostela. S postupující kolonizací, která byla zčásti německá, se původní tržní osada začala rozrůstat. Od které doby Dvůr patřil králi, bohužel nevíme, stejně jako to, kdy došlo k povýšení osady na město.

Safari park Dvůr Králové nad Labem je jedna z nejznámějších zoologických zahrad v Česku. Najdete tu největší kolekci afrických zvířat v Evropě a jedinečné Africké a Lví safari. Dvorský safari park je také světovou jedničkou v odchovu kriticky ohrožených zvířat a jejich navracení zpět do přírody.