Jdi na obsah Jdi na menu
 


2022 Nymburk

První letošní výlet jsme realizovali v druhém dubnovém víkendu a navštívili jsme Královské město Nymburk. Olina vybrala pro pobyt útulný penzion Na Staré poště s příjemným personálem.

Počasí nám moc nepřálo, občas jsme se museli schovávat před děštěm a kroupami, teplota se pohybovala pár stupňů nad nulou a neustále foukal protivný vítr. Vše ostatní bylo ale fajn a drobná nepohoda nám pobyt zkazit nemohla.

Město založil pravděpodobně kolem roku 1275 Přemysl Otakar II.. Historie zanechala návštěvníkům Nymburka plno památek. Dominantou je kostel svatého Jiljí na Kostelním náměstí, za zmínku stojí i renesanční radnice nebo bývalá městská vodárna z roku 1597 - Turecká věž. Historii připomíná zbytek středověkého opevnění na východ od centra, které je i symbolem města.

Mezi idustriální památky patří mimo jiné hydroelektrárna na Labi se čtyřmi Francisovými a jednou Kaplanovou turbínou, pivovar Nymburk, železobetonový silniční most přes Labe z roku 1912 a další.

K Nymburku patří neodmyslitelně i spisovatel Bohumil Hrabal, který odmaturoval na nymburském gymnáziu. Když se přestěhoval do Libně a poté do Kobylis, trávil volný čas se svými kočkami v blízkém Kersku.