Jdi na obsah Jdi na menu
 


2024 Házmburk

Házmburk je zdaleka viditelná zřícenina gotického hradu u vsi Klapý, 3,5 kilometru severozápadně od města Libochovice v okrese Litoměřice. Stojí na vrcholu stejnojmenného vrchu v nadmořské výšce 429 metrů.

Hrad byl od roku 1336 do roku 1558 sídlem rodu Zajíců z Hazmburka. Později, podobně jako ostatní hrady, ztratil svůj význam a byl opuštěn. Postupně zpustl a až v době romantismu se stal předmětem zájmu českých romantiků jako byl Karel Hynek Mácha nebo Svatopluk Čech. V písemných pramenech a v oficiální webové prezentaci se jméno hradu uvádí jako Házmburk, dále někdy též jako Zaječí hrad, Zajícův hrad nebo ve starších pramenech Hanžburek.

Hrad Házmburk byl jeden z nejpevnějších hradů své doby a byl pokládán za nedobytný. V letech 1440–1448 byla na hradě uschována drahocenná bohoslužebná roucha ze Strahovského kláštera.

Podle Dalimilovy kroniky si zde, za časů knížete Vlastislava, první sídlo vybudoval jakýsi Léva a se svou družinou odtud ovládal okolní krajinu. Historicky doložené údaje o existenci hradu pocházejí z první poloviny 14. století, kdy nejprve Hynek z Lichtemburka v roce 1314 mění hrad za jiné zboží s českým králem Janem Lucemburským a potom, když ho v roce 1335 prodává král Jan Lucemburský panu Zbyňku Zajíci z Valdeka a na Žebráce. Zajícové byli významným šlechtickým rodem, kteří zastávali vysoké funkce.

Staré šlechtické sídlo ovšem skrývá nejedno tajemství – pod hradem jsou prý vytesány podzemní místnosti a tajné zazděné chodby, které kdysi Hazmburk propojovaly s hrady Košťálovem a Budyní. Jedna z chodeb ústila také do vsi Sedlce pod hradem. Nejznámější hradní legendy mluví o skrytých sklepeních se sudy vynikajícího vína nebo o pokladu, který na hradě schovalo francouzské vojsko po Napoleonově porážce v Rusku.