Jdi na obsah Jdi na menu
 


2024 Jičín

Když přijedete do Jičína, záhy zjistíte, že toto město podstatně ovlivnily dva rody: jednak (trochu) Valdštejnové a pak (hodně) Rumcajsova rodina.

Jičín se nachází asi 85 km severovýchodně od Prahy v krásném prostředí Českého ráje. Původní sídlo vzniklo kolem roku 1300 v místech dnešního Starého Města. Jičín byl budován kolem pravidelného obdélníkového náměstí se šachovnicovou sítí ulic. V minulosti byl chráněn hradbami se zesílenými baštami a obklopen příkopem. Části opevnění jsou dodnes dochovány po celém obvodu historického středu. Největší rozmach město zažilo za vlády Albrechta z Valdštejna, který z něj učinil centrum svého panství. Albrecht dal Jičín velkoryse přestavět a dokonce zde razil vlastní mince. Historické centrum tvoří náměstí, které je ze všech stran lemováno podloubím. Do dnešní doby si město zachovalo historický ráz a jeho návštěva zanechá nezapomenutelný zážitek.

Jedním ze symbolů města Jičín je Valdštejnova lipová alej, která byla vysazena Albrechtem z Valdštejna. Při slunovratech na jednom konci aleje slunce vychází, na druhém zapadá. Lipová alej je také místem, kde se daří vzácnému brouku – páchníku hnědému, který je zařazen do seznamu kriticky ohrožených druhů.

Dnes je Jičín městskou památkovou rezervací, ve městě i jeho okolí najdeme řadu historických památek. Z turistického hlediska je výchozí branou do Českého ráje a do Prachovských skal. Malí návštěvníci mají město Jičín spojené s pohádkou o Rumcajsovi, Mance a Cipískovi, jejímiž autory jsou spisovatel Václav Čtvrtek a výtvarník Radek Pilař. Mnozí pohádkový příběh znají z televizního Večerníčku z 60. let 20. století.