Jdi na obsah Jdi na menu
 


2024 Skalní hrady Vranov a Frýdštejn

Asi 8 km od Turnova, na Malé Skále, se na strmém útesu nad řekou Jizerou tyčí skalní hrad Vranov, dnes známý spíše jako Pantheon. S délkou téměř 400 metrů je považován za nejkomplikovanější skalní hrad v Čechách.

Značený prohlídkový okruh vás zavede téměř do všech koutů hradu. Po úzkém skalním schodišti můžete vystoupat na nejvyšší bod pískovcového útesu s nádherným výhledem do okolí – na Věž u Kříže. Hradní galerie nabízí k vidění zajímavé výstavy.

Hrad Vranov byl založen v 15. století jako gotická pevnost a ve své historii vystřídal celou řadu pánů – Vartemberky, Smiřické i Valdštejny. Jeden z jeho majitelů František Zachariáš Römisch jej po roce 1802 nechal přestavět na Pantheon – památník slavných tehdejší doby. Do pískovcového skalního masivu vestavěl nejen známý letohrádek ve tvaru kaple, ale i desítky pomníků a pamětních desek, například pamatník bitvy u Zenty.

Frýdštejn je zřícenina hradu ležící v obci Frýdštejn u Malé Skály v okrese Jablonec nad Nisou. Dominantou hradu je velká hradní věž, postavená na nejvyšší pískovcové skále, odkud je vidět na celé údolí. Věž je 15 metrů vysoká, v průměru má 9 metrů a zdivo má sílu 2 metry.

Hrad je přístupný od roku 1892, kdy ho od tehdejších majitelů – rodu Rohanů ze Sychrova – koupil turnovský okrašlovací spolek, který dal dochované zdivo zpevnit. Nálezy z doby osídlení hradu, které byly získány průzkumem, se nacházejí ve sbírkách turnovského muzea. Dnes je hrad majetkem obce.

Hrad je pro veřejnost otevřen od 1. května do 31. října denně, kromě pondělí, od 10:00 do 17:00.