Jdi na obsah Jdi na menu
 


2024 Zámek Loučeň

Zámek Loučeň byl vybudován na místě bývalé středověké tvrze. První zmínka o této tvrzi je z roku 1223 a byla objevena na vysvědčení pražského biskupa Peregrina. Tento rok se také bere jako první oficiální zmínka i o obci Loučeň. Od této doby až do roku 1618 se na tvrzi střídají majitelé – několik vladyků a zemanů.

V 21. století je zámek Loučeň otevřen veřejnosti a to díky kompletní rekonstrukci, která probíhala v letech 2000–2007. Návštěvníkům jsou nabízeny též prohlídky zámku, které vedou kostýmovaní průvodci – komorník, kastelán nebo kněžna. Rekonstrukcí prošel i přilehlý anglický park a zámecký hotel. V parku bylo vybudováno jedenáct labyrintů a bludišť.

Před sto lety loučeňský zámek obývala rodina Thurn-Taxisů. Právě této době je věnována zámecká expozice a naší průvodkyní zámkem byla oživlá postava princezny z rodiny Thurn-Taxisů. V interiéru zámku se bohužel nesmí fotit, zaujaly mě tam dvě místnosti (jídelna a knihovna), které by za fotku stály. Fotografické choutky jsem si vynahradil v Apartmánu Fürsternberg, v němž jsme bydleli.