Jdi na obsah Jdi na menu
 


2000 Hallstatt

Druhá návštěva Rakouska směřovala k Halštatskému jezeru, na jehož břehu leží stejnojmenná obec Hallstatt. Ubytování jsme byli v nedalekém Obertraunu, odkud jsme podnikali hvězdicovité výpravy do okolí.

Hallstatt leží na západním břehu Hallstattského jezera. Toto jezero je 8 km dlouhé a 2 km široké. Největší hloubka je 125m.

Nejvíce se však Hallstatt proslavil těžbou soli. Je zde nejstarší solný důl. Těžba probíhala v dřívějších dobách hlavně povrchově. Byly dolovány kusy soli, které tzv. nosiči nosili v kožených vacích přes rameno. Váha byla asi okolo 45 kg. Některé kusy byly přímo používány jako sůl krmná pro zvířata, samozřejmě většina kusové soli byla dále zpracována. Sůl z těchto dolů proudila i do Čech a to především po bájných solných stezkách (významné především na Šumavě). Nejstarší stezkou byla ta, která vedla právě z Hallstattu. Sůl se zde ovšem spíše dopravovala po Hallstattském jezeře do řeky Traun a po té dále do Dunaje.

Poprvé v životě jsem si na kole vyšlapal do výšky srovnatelné se Sněžkou (Loser). Pokusili jsme se spatřit Dachstein od Vorderer Gosausee, ale to se nám pro špatné počasí nepodařilo (byla psí zima, zataženo a vytrvale pršelo). Tak jsme alespoň navštívili císařskou cukrárnu v lázeňském městečku Bad Ischl.

Hallstatt