Jdi na obsah Jdi na menu
 


2006 Nové Hrady

Na jaře roku 2006 jsme se s Tomášem a několika dalšími kamarády vydali do Novohradských hor. Ubytovali jsme se v penzionu Hamr v Terezině údolí kterým protéká říčka Stropnice. Samotné údolí tvoří tzv. anglický park, kde je kromě jiného k vidění obrovský, cca 500 let starý dub.

Karel Bonaventura Buquoy za vynikající služby a finanční půjčku získal od císaře Ferdinanda II. některá protestantská panství. Např. Nové Hrady, Rožmberk nad Vltavou a Libějovice u Vodňan, tvrz Cuknštejn a další. Po vzniku ČSR byly některé z nich pozemkovou reformou po roce 1918 konfiskovány a staly se tzv. „zbytkovými statky“. Ostatní majetek zůstal v držení rodu až do roku 1945. V době II. světové války byli novohradští Buquoyové aktivními nacisty a v roce 1945 postihly jejich majetek tzv. „Benešovy dekrety“.

Kromě okolí Nových Hradů jsme se během prodlouženého víkendu podívali i do poutního místa v Horní Stropnici - Dobré Vody, hraničního města Českých Velenic a tak trochu i do Rakouska, kde byly ještě místy zbytky sněhu. Na závěr jsme si od kopců odpočinuli na cyklostezce podél meandrů Lužnice.