Jdi na obsah Jdi na menu
 


2007 Sardinie

Sardinie (italsky: Sardegna, sardsky Sardigna, Sardinna nebo Sardinnia) je autonomní oblast na jihozápadě Itálie o rozloze 24 090 km², ležící na stejnojmenném ostrově a okolních menších ostrovech ve Středozemním moři. Její břehy omývá Středozemní moře. Samotný ostrov Sardinie je druhým největším ostrovem Středozemního moře, ležícím mezi Apeninským poloostrovem, Španělskem, Korsikou a Tuniskem. Region má rozlohu 24 090 km², 1,6 miliónu obyvatel a dělí se na 8 provincií. Hlavním městem je Cagliari. Na ostrově se mluví kromě italštiny také sardštinou.

Po mezipřistání v Cagliari a následném přeletu do Olbie jsme absolvovali ještě asi 40 km mikrobusem do přístavního města Palau, kde jsme se v pozdních nočních hodinách ubytovali. Kolem třetí hodiny ráno jsme měli s Tomášem zkompletovaná kola a po krátkém odpočinku jsme vyjeli na průzkum okolí.

V průběhu následujícího týdně jsme projeli ostrovy severně od Palau - La Maddalena a Isola Caprera (kde žil a je pochován italský národní hrdina Giuseppe Garibaldi), kopce poblíž Arzacheny, podívali se i do luxuxsního přístavu Porto Cervo.

Zlatým hřebem byla 170 km dlouhá etapa,  vedoucí od pobřeží (cca 2 m n.m.) přes horské městečko Tempio Pausania, těsně pod vrchol hory Monte Limbara, který je ve výšce více než 1 300 n.m.

Poslední dopoledne před odletem jsme si "vyšperkovali" projížďkou motorovým člunem mezi ostrovy. Aby to bylo trochu s adrenalinem, ztratili jsme špatně zajištěnou vrtuli a tím přišli o motorový pohon. Zkoušeli jsme se vrátit pomocí pádel :-), ale ... od té doby se považujem za první rafťáky na Středozemním moři. Naštěstí se nás ujal kolem plující německý člun a odtáhl nás do přístavu, kde nastala trochu diskuze v půjčovně. Nicméně, sice trochu neochotně, nám zapůjčili další člun (tentokrát nezávadný), takže jsme po další krátké projížďce bez problémů večerní letadlo z Olbie stihli.

La Maddalena