Jdi na obsah Jdi na menu
 


2011 Jižní Tyrolsko

Původně jsme plánovali cestu na Sicilii, ale nakonec jsme si z časových důvodů zajeli do Jižního Tyrolska, nedaleko Bolzana. Od středověku patřilo toto území k Tyrolsku. Po porážce Centrálních mocností v 1. světové válce získala toto území Itálie 10. září 1919 od rozpadajícího se Rakousko-Uherska.

Oproti předpokládané italštině se zde většinově hovoří německy. Necelých 5 % obyvatel hovoří ladinštinou, ale jestli jsem ji slyšel, tak jsem to stejně nepoznal. Celá oblast spadá pod Autonomní provincii Bolzano.

Nedaleko Bolzana na soutoku řek Rienz a Eisack jsme se zastavili v městečku Brixen (italsky Bressanone, v ladinském dialektu Persenon nebo též Porsenù), kde pobýval ve vyhnanství v letech 1851 až 1855 Karel Havlíček Borovský.

Ubytováni jsme byli v malém městečku Mühlbach (Rio di Pusteria), v krásném hotýlku Seppi s úžasnou atmosférou.

Nebyli jsme v těchto končinách poprvé a doufám, že ani naposled. Trochu nám nevycházelo počasí, ale vše bylo v mezích únosnosti. Pokud jsme chtěli vidět zdejší typické siluety rozeklaných hor, nezbylo, než si vyjet někam výš. Takže to vlastně bylo dobře a udělali jsme něco pro tělo.

Plánovaný program byl následující:

1. den - Noční přejezd busem.
2. den - Horní Eisacktal/Valle Isarco – etapa z Brenneru (1370 m n.m.) z kopce kolem horských usedlostí a idylických vísek, přes Gosensass do Sterzingu (zde možno odbočit do malebného údolí Val Ridanna (Ridnauntal) na úpatí Stubaiských Alp (28 km t. a z.). A rovněž ze Sterzingu čeká výzva pro vrchaře – horské sedlo Jaufenpass (2094m, 36 km t. a z.) a kolem rozsáhlé pevnosti Franzensfeste do Mühlbachu/Rodenecku (880 m n.m.; 55 + 28 + 36 km).
3. den - Pustertalská cyklostezka – busem do Toblachu (1240 m n.m.), přes který vede Drávská cyklostezka a odtud po stezce, lemované z jedné strany hlavním hřebenem Alp a z druhé strany Dolomity přes Brunech do Mühlbachu/Rodenecku (65 km).
4. den - Horská etapa pohořím Rodenecku. Od penzionu výjezd na kole či busem na náhorní planinu Platzeralm (1740 m n.m.) s krásným rozhledem a několika salašemi (občerstvení), zde nenáročná projížďka na kole či pěšky k salaším (dle volby cca 15 km) nebo sjezd údolím Lüssenertal do Brixenu a Mühlbach/Rodenecku (50 km) či terénem pro MTB: kolem chat Ronerhütte (1832 m n.m.) a Kreutzwiessenhütte (1824 m n.m.) sjezd do Brixenu, Mühlbach/Rodeneck (50/75 km).
5. den - Dolní Eisacktal – po stezce údolím s hrady, pevnostmi, vinohrady a přes krásná historická města Brixen a Klausen do Bolzana (62 km). Z Bolzana výjezd lanovkou na Bauernkohlern 5 EUR (není v ceně).
6. den - Návrat do ČR v časných ranních hod.

Něco z toho vyšlo beze zbytku, něco se kvůli počasí úplně nepovedlo, ale sem tam jsme si něco i přidali. Nevyšší bod měl nadmořskou výšku 2057 m, jak je ostatně patrné ze záznamu Tomášovy GPS.