Jdi na obsah Jdi na menu
 


2013 St. Martin

Letos jsme již podruhé zajeli do Svatého Martina v oblasti Dachstein West. Jako obvykle s CK Trip. Původní program byl následující:

1. den - přesun busem do Rakouska. Na kole odpolední vyjížďka do údolí Lammertal k salaši Aualm a po panoramatické cestě s výhledy na Gosauský hřeben a dominantní Bischofsmütze (30 km).
2. den - okruh z Filzmoos jižním úbočím Dachsteinu a Bischofsmütze, kolem 400 let starých horských chat Hofalmen (občerstvení, panoramata), jezírka Almensee, zpět busem (24 km) či na kole (34/40 km).
3. den - kabinovou lanovkou v oblasti Dachstein-West a na kolech s výhledy na ledovec Dachsteinu kolem horské salaše s občerstvením dlouhým sjezdem zpět (17/31 km).
4. den - třemi panenskými údolími do nitra Schladmingských Taur kolem salaší s občerstvením, vodopádů a soutěskou do Schladmingu (27/45/61 km).
5. den - po cyklostezce přes světoznámá lyžařská střediska Flachau a Wagrain a k jezírku Jägersee (47/53 km).

Hlavně díky počasí (tlaková níže nad Alpami, provázená silným deštěm) to bylo trochu jinak. První den bylo nádherně a program jsme dodrželi beze zbytku.

Pak přišla deštivá neděle a nikomu se na kolo moc nechtělo. Naštěstí v místě probíhala velkolepá slavnost - Heufest Lammertal (naše dožínky), kterou místní obyvatelé berou opravdově. Hudba, alegorické vozy, stánky s nejrůznějším zbožím a občerstvením, to vše oslavovalo, že úroda je pod střechou. Bylo se na co dívat, vyzařovala z toho tradice a soudržnost, něco co u nás chybí.

Dál jsme pokračovali podle původního plánu s tím rozdílem, že místo čtvrté etapy jsme jeli třetí, kterou náš průvodce Štěpán označil za královskou. S Tomášem jsme si ji trochu upravili a do penzionu jsme místo autobusem dojeli na kole přes Ramsau. Dachstein, který se většinou schovával v mracích, jsme nakonec i na chvíli zahlédli.

Lammertaler Heufest