Jdi na obsah Jdi na menu
 


2021 Bavorský les

Po více než roce a půl (protože Covid) se konečně podařilo realizovat fotokurz Focení zvířat v Bavorském lese s lektorem Vaškem Křížkem.

Národní park Bavorský les byl vyhlášen 7. října 1970 a po svém rozšíření v roce 1997 má rozlohu 24 250 ha. Společně s Národním parkem Šumava, se kterým sousedí na severu a východě, tvoří jeden z největších (932,8 km2) bilaterálních národních parků Střední Evropy. Sídlem správy NP je město Grafenau ležící asi 10 km od hranice parku.

Les v Národním parku Bavorský les žije svým vlastním životem, je svérázný a ještě rozmanitější, než si dokážeme představit, a znovu a znovu nás překvapuje. Ukazuje nám svůj skutečně nezávislý, svébytný život, svou pomíjivost i nový začátek a dává nám najevo svou soběstačnost a nezávislost na člověku. Polomy, kůrovec, škody způsobené sněhem, vysoká zvěř, rysi a vlci, vzácné rostliny jako vrbovka a dřípatka nebo troudnatec a neproniknutelná divoká příroda - nic z toho není zdejšímu lesu cizí. Právě naopak, to všechno utváří divoký les národního parku.

Rysi, vlci, bobři a dalších pár zvířat měli jiný program než se nám předvádět, ale i tak to byl krásný zážitek.