Jdi na obsah Jdi na menu
 


2021 Grébovka v zimě

Valentýnská neděle se povedla, mrzlo a sluníčko svítilo. Turistika nenabízí ani v tento (snad) poslední den stanného práva moc možností a tak jsme se byli aspoň projít do parku Grébovka (Havlíčkovy sady).

Grébovka je park smíšeného novorenesančního a novoromantického pojetí v Praze 2 na Vinohradech, nedaleko Vršovic a Nuslí. Na severu je ohraničen ulicemi U Havlíčkových sadů a Rybalkovou a na jihu potokem Botič. Park se rozkládá v nadmořské výšce 200–245 m a má výměru 11 ha, z toho 1,7 ha zabírá vinice. Vznikl v letech 1871–1888 jako zahrada Gröbovy vily (čp. 58), kterou si nechal postavit pražský průmyslník Moritz Gröbe, společník firmy Lanna a Šebek. Celkové náklady na vybudování areálu dosáhly 1 760 000 rakousko-uherských korun, což představuje současných cca 500 milionů Kč.

V parku ale naleznete mnohem více zajímavého, a to od uměle vybudované jeskyně zvané Grotta s kašnou a sochou boha Neptuna, přes uklidňující jezírko, až po 120 druhů domácích i exotických dřevin a stromů. Spodní stranu parku lemuje jeden z nejdelších pražských potoků Botič.