Jdi na obsah Jdi na menu
 


2021 Ledňák modrokřídlý

Ledňák modrokřídlý (Dacelo leachii) je velký pták z čeledi ledňáčkovitých.

Jedná se o velkého, zavalitého zástupce ledňáčkovitých ptáků Austrálie a Nové Guinei. Má velkou hlavu, krátký krk a tupě ukončený ocas. Zobák je relativně dlouhý a robustní. Hlava je zbarvena krémově s hnědými proužky. Křídla a kostřec jsou modré. Hrdlo je bílé, spodní partie těla jsou vzorovány světlými oranžovo-hnědými proužky. Záda jsou hnědá. Běháky jsou šedé. Spodní část zobáku je žlutavá, horní tmavá. Jeho celková délka se pohybuje až okolo 40 cm. Oproti jeho blízkému příbuznému, ledňákovi obrovskému (Dacelo novaeguineae), je menší, postrádá tmavou masku, má více modrá křídla a (obvykle) světle zbarvené oči. Také hlas je drsnější než u ledňáka obrovského.

Vyskytuje se u něj dosti výrazný pohlavní dimorfimus. Samec má ocas modrý, samice rezavý s příčnými černými proužky. Jinak jsou si obě pohlaví podobná. Mláďata mají na hlavě bledší proužky s tmavým mramorováním. V severozápadní části Austrálie pak najdeme poddruh D. leachi clifoni, který se liší žlutějším opeřením.

Vyniká silným zobákem, který může být dlouhý až osm centimetrů. Právě pomocí zobáku dokáže usmrtit svou kořist, včetně hadů.

Vejce snáší do stromové dutiny (nejčastěji ve výšce do 25 metrů), případně do hnízda či nory stromových termitů. Vylíhlá mláďata jsou umístěna v kruhu, zády k sobě. Po nakrmení rodiči se mládě, které je hlavou ke vstupnímu otvoru, vykálí tímto směrem. Poté jeho místo zaujme další mládě a situace se opakuje.

Typická je jejich hlasitá intenzivní komunikace, která připomíná chechtání.