Jdi na obsah Jdi na menu
 


2021 Páv korunkatý

Páv korunkatý (Pavo cristatus) pochází z Indie a jižní Asie, kde také žije divoce. Páv korunkatý je národním ptákem Indie, do Evropy byl přivezen už ve starověku, chovali ho na aristokratických dvorech nejen na okrasu v parcích, ale také se z něj připravovaly pokrmy na slavnostních hostinách.

Dodnes je pečený páv například štědrovečerním jídlem v Argentině. U nás si lze ale těžko představit, že by páva někdo choval na maso.

Většinou jsou ozdobou zámeckých parků a zahrad. A v poslední době je páv stále populárnější i v soukromých zahradách a na statcích. Sehnat ho a chovat není složité. Páva dnes můžeme pořídit běžně v chovatelské inzerci.

Ve světě už bylo vyšlechtěno mnoho barevných mutací. V ČR je běžná klasická modrá forma, dále bílá, strakatá, černokřídlá, další barvy jsou stále ještě vzácné a dost se za ně platí.

Běžná cena páva se pohybuje mezi 650 až 1000 Kč za kuře a 2000 až 3500 Kč za dospělého ptáka. Zcela jistě stojí za to si pro kuřata páva zajet osobně a popovídat si s chovatelem o tom, co potřebují a jak se o ně starat.