Jdi na obsah Jdi na menu
 


2021 Plameňáci

Plameňáci (Phoenicopteriformes) je řád vodních ptáků s dlouhým krkem i nohama. Zahrnuje čeleď plameňákovitých a vyhynulou čeleď Palaelodidae. Čeleď plameňákovitých tvoří 2 až 3 rody, všechny mají stejné české jméno plameňák.

Díky vysokým nohám, dlouhému krku a především růžovému zbarvení si plameňáky nelze splést s jinými ptáky. Všechny druhy jsou vázány na stojaté vody, hlavně na velká jezera včetně slaných a vysokohorských. Obývají dokonce i nehostinné, silně alkalické vody, ve kterých většině jiných živočichů hrozí poleptání. Dospělí plameňáci procezují z vody drobné řasy a korýšky, kteří díky obsaženým karotenům dodávají jejich peří růžové zbarvení. Zobák je zahnutý a dolní čelist je větší než horní. Obsahuje jemné lamely, které fungují jako síto.

Plameňák růžový (Phoenicopterus roseus) je středně velký pták a zřejmě nejznámější zástupce své čeledi plameňákovití (Phoenicopteridae). Dlouhý krk a hlava jsou čistě růžové, mnohdy i dočervena. Je dokázáno, že mají oko větší než mozek. Mají také dlouhá, výrazně zbarvená křídla, která dosahují rozpětí 140-170 cm.

Plameňák chilský (Phoenicopterus chilensis) je jihoamerický druh plameňáka. Je o trochu menší než plameňák růžový (délka těla 100–120 cm), s více jak z poloviny černým zobákem a béžovošedýma nohama s kontrastními červenými koleny a prsty. Často má také růžovější nádech peří. V Evropě je držen v několika chovech, někde se lze setkat i s volně létajícími ptáky.

Plameňák karibský (Phoenicopterus ruber), zvaný v českém prostředí tradičně jako plameňák kubánský či plameňák americký, je velký druh plameňáka. Má mnoho společného s plameňákem růžovým a plameňákem chilským, s nimiž byl v minulosti považován za jeden druh. Jedná se o jediného plameňáka, jenž se přirozeně vyskytuje v Severní Americe. Tento plameňák patří ke druhům, na které se vztahuje Dohoda o ochraně africko-euroasijských stěhovavých vodních ptáků (AEWA).