Jdi na obsah Jdi na menu
 


2021 Podzim v přírodní rezervaci V Pískovně

Území přírodní rezervace je součástí České křídové tabule a je tvořeno převážně opukami a pískovci s řadou míst výskytu písníků, k nimž patří i ten zdejší. Již samotný název území napovídá, že se v těchto místech v nedávné minulosti těžil písek. Důkazem toho jsou vzpomínky dolnopočernických občanů, kterým je dnes padesát a více let a fotografie ze čtyřicátých let minulého století, kdy dopravu písku zajišťovala ještě volská a koňská spřežení. Pak byla pískovna postupně zaplavena a objevily se nálety dřevin. Do pískovny byl později sveden přívod vody z upraveného Svépravického potoka. Zvýšením hladiny vody v pískovně došlo i k zatopení řady stromů, z nichž většina postupně odumřela a padla do vody, často zůstaly pouze pařezy, vyčnívající dodnes z vody.

V přírodní rezervaci se vyskytují skokani zelení a hnědí a ropucha obecná. Dále hmyzožravci bělozubka šedá či rejsek obecný, ale i ondatra pižmová nebo lasice hranostaj. Běžně zde hnízdí kachna divoká a lyska černá, ale vyskytují se zde i moudivláček lužní, slípka zelenonohá, kalous ušatý, strnad luční, pěnice černohlavá, pokřovní a hnědokřídlá, budníček větší i menší a desítky dalších druhů. Aby se do území mohl vrátit i dříve běžný ledňáček říční, jehož hnízdění bohužel narušili místní rybáři a který sem v posledních letech pouze zalétal za potravou, byla pro něho upravena pískovcová stěna. Kolmý břeh umožňuje nejen hloubení hnízdních nor, ale je vhodným stanovištěm i pro řadu zástupců blanokřídlých.

Když jsem se po dvoutýdenní karanténě (naprosto zbytečné) kvůli koroňáčku konečně dostal zase do přírody, vypravil jsem se do míst, která mají pro mne osobité kouzlo. Počasí nabídlo světlo, příroda barvy a tak jsem se kochal a fotil. Navíc mě potěšila droná příhoda. Před odchodem do přírody jsem zapomněl mobil v nabíječce. Přišel jsem na to až když jsem se vráti domů a tím je vlastně determinován náš vzájemný vztah.