Jdi na obsah Jdi na menu
 


2021 Průhonice

Tvůrcem zámeckého parku byl hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca, jeden z majitelů zámku a panství Průhonice. Vytvořil zde mimořádné přírodně-krajinářské dílo.

V letech 1889 - 1894 přestavěl Průhonický zámek architekt Jiří Stibral v českém novorenesančním stylu. Od roku 1962 sídlí v průhonickém zámku Botanický ústav Akademie věd ČR v.v.i.

Zámecký park byl v údolí potoka Botiče založen roku 1885, kdy začal hrabě Arnošt Emanuel Silva Tarouca realizovat svou představu přírodně-krajinářského parku. Postupným rozšiřováním byla zvětšena původní rozloha parku až na stávajících 220 ha. Rozšířením ploch rybníků, vybudováním jezů a přepadů vzniklo atraktivní vodní dílo.

Osu parku tvoří Botič se třemi většími rybníky, skalnatými partiemi, alpiniem a loukami kolem potoka. Na svazích jsou místy přirozené lesy, místy kultury mnoha druhů i vypěstovaných kultivarů dřevin. Pomocí uvážlivého výběru výsadby rostlin byly vytvořeny zajímavé průhledy na zámek. Vznikl tak postupně jeden z největších přírodně krajinářských parků v Evropě, bezprostředně u zámku byl upraven anglický park.

Kromě kvetoucích rhododendronů, azalek, magnolií a dalších květin je park obydlen mnoha druhy převážně zpěvných ptáků.