Jdi na obsah Jdi na menu
 


2021 U vody

Jarní příroda láká k procházkám. Já se rád toulám s foťákem kolem vody. U řek, jezer a rybníků je k vidění plno vodních a obojživelných živočichů.

Ropucha obecná (Bufo bufo) patří mezi naše nejběžnější obojživelníky. Současně také patří mezi větší druhy žab. Samci dorůstají velikosti 60–90 mm, samice jsou větší 80–120 mm. Není výjimkou najít i jedince, kteří mohou dorůst až délky 150–200 mm. Ropucha obecná je druh, který má palearktické rozšíření, najdeme ji tedy téměř v celé Evrope, v severní Asii až k Himálaji, v Malé Asii, v severní Africe. V České republice se vyskytuje prakticky na celém území ve velmi rozmanitých biotopech. Osidluje, lesy, zahrady, pole, louky ale i městské prostředí, tedy parky nebo menší zahrady v okolí domů. Omezení jejího výskytu může představovat absence vhodných vodních ploch pro páření a vývoj pulců.

Skokan zelený (Pelophylax esculentus) tráví velkou část života u vody a ve vodě. Jsou-li náhle vyplašeni, vystřikují samečkové za sebe vodu obloukem, vysokým až 30 cm. Je-li skokanů zelených v nádrž mnoho, může mezi samečky docházet i k zápasům. Protivníci proti sobě vyplouvají mohutnými výpady a pokoušejí se zaplašit jeden druhého. Skokan zelený zimuje na souši nebo ve vodě, v závislosti na velikosti a hloubce obývané vodní plochy. Sezónní aktivita začíná v březnu a dubnu, k rozmnožování dochází od května do července.