Jdi na obsah Jdi na menu
 


2022 Je čas zahnízdit

Potápka roháč je během období rozmnožování nápadná svými výraznými tmavými límcovými pery, která jsou nejvýraznější při jejich zásnubních tancích, při kterých se obě pohlaví uklání a nabízejí svému partnerovi kusy vodních rostlin, pro které se potápí pod vodní hladinu a které později slouží jako materiál pro stavbu hnízda.

Založit rodinu nemusí být vždy snadná záležitost. Je třeba jistá dávka zkušeností, ale ty jsou nesdělitené, musí se získat. To platí nejen v lidském světě, ale i v říši zvířat. Na videu jsem zachytil ty méně zkušené, kteří se po několika marných pokusech postavit hnízdo na to vykvajzli a šli na ryby. Hrubá stavba pak ve větru uplavala a rozpadla se.

Na fotkách jsou pak "profíci". Předvedli nám nádherný svatební tanec.

Tanec byl sice parádní, ale i když jsem v průběhu května pátral kde mají hnízdo, nemohl jsem ho najít. Až začátkem června se na mě usmálo štěstí a když jsem se v kraťasech brodil kopřivami, spatřil jsem je 60 metrů od břehu, viditelné jen z prostoru asi 2 x 2 metry. 18. června mají už dvě mláďátka a minimálně ještě jedno je na cestě.