Jdi na obsah Jdi na menu
 


2024 Mobi a Gaia

Třicetiletá samice Kijivu přivedla potomka na svět 12. dubna. Pohlaví nově narozené gorily zoo určila na základě testu DNA z trusu mláděte a v sobotu uvedla, že je to dívka a jmenuje se Gaia.

Výběr jména má dva důvody. „Gaia znamená matka země“ řekla britská bioložka a ochránkyně přírody Jane Goodallová a dodala, že gorily jsou podle ní důležité pro zemi. Druhým důvodem pro výběr tohoto jména byl šimpanz jménem Gaia, kterého se svým týmem zkoumá v Africe. Goodallová také v projevu poděkovala chovatelům pražské zoo, kteří se o gorily podle ní dobře starají. Řekla, že se do pražské zoo ráda vrací.

Zoologická zahrada v Troji v současnosti chová gorily nížinné na dvou místech areálu. V novém pavilonu Rezervace Dja žije rodinná skupina vedená samcem Kisumuem, a to včetně nejstarší pražské gorily Kamby, která jako jediná pochází z volné přírody. V původním pavilonu ve spodní části zahrady, pojmenovaném Centrum Méfou, vytvořili samčí skupinu Richard a jeho synové Nuru a Kiburi. Richard už nesmí mít mláďata, protože jeho linie je v evropském chovu goril dostatečně zastoupena.