Jdi na obsah Jdi na menu
 


2024 Motýli ve skleníku Fata Morgana

Obrazek Díky spolupráci s Botanickou zahradou v Praze může lektor Ondřej Prosický opět nabídnout výjimečnou příležitost k fotografování. Pro všechny fotografy se zájmem o přírodu připravil workshop, který se konal v pondělí, kdy je skleník pro běžné návštěvníky uzavřený. Navíc v době konání výstavy tropických motýlů. Nebudeme se nikomu plést, můžeme používat stativ a na každou fotografii můžeme mít čas podle potřeby. Smyslem akce je předat co nejvíce zkušeností pro makrofotografování přírody, aby fotografové pořídili snímky motýlů, které by v přírodě hledali obtížně.

Cílem workshopu je, aby každý fotograf získal základní návyky při fotografování motýlů a orchidejí. Nejen práce s makroobjektivem, ale v účelných případech použít i teleobjektiv s krátkou minimální zaostřitelnou vzdáleností nebo objektiv širokoúhlý. Neodmyslitelnou součástí je práce s přirozeným světlem, používání stínítek a rozptylek, odrazných desek, využívání blesku, volba správné expozice, výběr vhodného místa pro fotografování, zvolení příhodného pozadí, práce s kompozicí nebo čekání na vhodný moment, když budou motýli přes poledne nejaktivnější.

Těm, kteří toto zdatně ovládají, může být kurz příležitostí k vyfotografování zajímavých druhů motýlů a orchdejí v přirozených podmínkách, vyzkoušení nové fotografické techniky nebo i poznání lidí se stejným zájmem. Při akci se Ondra věnuje stejným dílem zkušenějším i úplným začátečníkům.